Vágott sós teasüti

Ez a süti nagyon dekoratív, falatnyi kis apróság, ami jól csúszik tea, vagy épp forralt bor mellé. Ha pödörgetni akarjuk, akkor kissé időigényesebb, ezért érdemes ilyet is-olyat is készíteni.



Hozzávalók:

1 kg liszt 
5 dkg élesztő
20 dkg margarin
30 dkg zsír
4 dkg só (ízlés szerint - ha sótlanabbul eszünk, akkor elég 3 dkg is)
1 db tojás (ha nagyon kicsik, akkor 2 db)
2-3 dl tejszín
1-2 db tojássárgája a lekenéshez (ha kevés, akkor üssünk le még egyet)
a tetejére: köménymag, sajt, pirospaprika, mák


Elkészítés: 

Először is 1,5 dl tejszínben keverjük el az 5 dkg sót, utána az élesztőből, 1 dl tejszínből (nem a sósból!) és  egy kevés lisztből készítsünk kovászt és hagyjuk kelni. (Kb. ua, mintha megfuttatnánk az élesztőt, csak szórunk rá egy ek. lisztet.) Amíg kel a kovász, a lisztet morzsoljuk össze a zsiradékkal (szobahőmérsékletű anyagokkal könnyebb dolgozni), adjuk hozzá az 1 db tojást, a tejszínben feloldott sót, a kész kovászt és gyúrjuk egyneművé a tésztát.

Az elkészült tésztát szobahőmérsékleten 15-20 percig pihentetjük, ügyelve arra, hogy ne kezdjen el kelni. Amíg a tészta pihen, lisztezzünk be két db tepsit, reszeljük le a sajtot, készítsük elő a köménymagot, stb-t. Ha meg akarjuk egy kicsit bolondítani, a reszelt sajt egyik részéhez keverhetünk pirospaprikát. A paprika szépen megszínezi a sajtot és az ízének is jót tesz. Annyi kell bele, hogy szép sárgás-pirosas színű legyen a sajt. Ne tegyünk bele túl sok paprikát, mert sütés közben megéghet!

Ha a tészta kipihente magát, két részre osztjuk, és kb. fél cm-es vastagságúra nyújtjuk. Igyekezzünk szögletes formájúra nyújtani a tésztát, és néha mérjük hozzá a tepsit, hogy beleférjen. Ha kinyújtottuk a tésztát, tekerjük fel a nyújtófára és tegyük a belisztezett tepsik egyikébe. A fentiek szerint készítsük el a tészta másik felét is.


Ha kinyújtottuk mindkét tésztát, egyenletesen kenjük le a tetejüket tojássárgájával (ettől lesznek szép aranyszínűek a teasütik) és szórjuk meg ízlés szerint sajttal, köménymaggal, mákkal. Én úgy osztottam el a tésztát, hogy készítettem fél tepsi sima sütit (ezt lehet szép formájúra pödörgetni), fél tepsi köménymagosat, fél tepsi sima sajtosat és fél tepsi paprikás-sajtosat. Ha kész vagyunk a szórással, tegyük a tésztát néhány órára a hűtőbe (ha nem érünk rá később, akár egész éjszakára), hogy kifagyjon és tudjunk vele dolgozni.

Kattintással nagyítható!
Ha kifagyott a tészta, vágjuk különböző formájúra, pl. téglalap, kocka, rombusz, stb. Szerintem akkor szép, ha a különböző tetejűek más-más formájúak. A végeket vagy a csúnyább darabokat tegyük félre, majd a végén begyúrjuk és kiszaggatjuk. Egyszerre csak az egyik tepsit vegyük ki a hűtőből, nehogy közben felmelegedjen a másik és ne tudjunk vele dolgozni. A kivágott sütiket tegyük szét egy harmadik tepsibe, és kb. 15 percig hagyjuk pihenni, közben melegítsük elő a sütőt. (Egy kifagyott tepsi tésztából kb. 2 tepsi süti lesz!) Légkeveréses sütőben 175-180°C-on szép aranybarnára sütjük (ez kb. 20 perc, ha még fehér és puha, akkor nem jó, ez egy ropogós, száraz süti.)

Az első sütés alá nem kell semmi a tepsibe, mert a tészta elég zsíros, nem szabad leragadnia. Ha másodjára sütünk ugyanabban a tepsiben, akkor az esetleges sajt vagy köménymag maradványokat távolítsuk el a tepsiből és nagyon vékonyan kenjük ki a tepsit egy kis zsiradékkal.

A sima tetejű tésztát hosszában kb. 8-10 cm-es csíkokra vágjuk, majd a csíkokat függőlegesen 3 mm-enként felszeleteljük. A kis csíkokból a mellékelt ábra szerint különböző formákat pödörgethetünk: csiga, perec, szív,  S betű, patkó. Pödrés után picit nyomjuk össze a formát, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.

A kimaradt tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk ki, vágjuk be a tetejét, mint a pogácsának, és egy pici szaggatóval szaggassuk ki. A tetejét kenjük le tojássárgájával, és megszórhatjuk köménymaggal, sajttal, vagy amivel szeretnénk. (Ha nincs olyan pici szaggatónk, akkor kis rudakat is sodorhatunk a maradék tésztából.)

Az elkészült süti hűvös helyen konyharuhával letakarva sokáig eláll, így néhány nappal a vendégsereg érkezése előtt is megsüthetjük.


Tipp: a kimaradt tojásfehérjéből készíthetünk glazúrt, habkarikát, vagy habcsókot is.