Ellopták a világ legkisebb vízililiomát

2014. január 9-én a Londonban található Királyi Botanikuskertek (Royal Botanic Gardens, Kew) Princess of Wales Conservatory növényházából elloptak egy Nymphaea thermarumot. Ez a növény a világ legkisebb vízililioma, leveleinek átmérője egy centiméternél is kisebb és természetes élőhelyén, délnyugat Ruandában már kihalt.


A kihalás széléről visszahozott növények
A vízililiomot 2:53-tól láthatjátok


Carlos Magdalena a világ legkisebb vízililiomával
Kép forrása
A növényt 1987-ben egy német botanikus, a Koblenz-Landau University profeszora, Eberhard Fischer fedezte fel. 2008-ra viszont eltűnt az élőhelyéről. A tudósok Németországban és Londonban hónapokon keresztül próbálták magról szaporítani a különleges növényt - sikertelenül. Végül 2010-ben Carlos Magdalenának, a Kew kertészeti szakértőjének sikerült megfelelő körülményeket teremtenie ahhoz, hogy a kis növények virágozzanak is. Magdalena és csapata mára 50 növényt nevelt fel, így a londoni botanikuskert rendelkezik a világon a legnagyobb gyűjteménnyel.

A Nymphaea thermarum nagyon érzékeny, csak bizonyos hőmérsékleten és megfelelő oxigén, szén-dioxid szint mellett virágzik, s az ellopott példány pedig kellő szakértelem híján sajnos hamar el fog pusztulni.


Források: 

The Telegraph, World's smallest water lily stolen from Kew Gardens

Royal Botanic Gardens Kew, Nymphaea thermarum