GyIK

Ha valakinek van egy beteg növénye, vagy szeretné megtudni a nevét, arra kérem, hogy küldjön róla egy (vagy több) jó minőségű (lehetőleg nem telefonos) fényképet, köszönöm!


1. Milyen gyakran öntözzem az orchideámat?

Ez attól függ, hogy:

 • milyen fajta orchideád van (szereti a gyakori öntözést, vagy sem?),
 • milyen a közeg víztartóképessége (jó/rossz - értsd: van-e benne moha vagy tőzeg, ami jobban tartja a vizet),
 • mekkora és milyen cserépben van (kicsi / nagy, műanyag / terrakotta / léckosár, oldalt lyukas / nem lyukas, stb.),
 • milyen a hőmérséklet (melegben gyakrabban kell öntözni, hidegben ritkábban),
 • mennyi a levegő páratartalma (nagy páratartalom mellett kevesebb öntözés is elég),
 • milyen szakaszban van a növény ( növekedési / virágzás előtti / virágzó)?

Érdemes először utánanézni, hogy az adott faj mennyire szereti a vizet. Aranyszabály: az orchideák mindig jobban tűrik azt, ha egy kicsit kiszáradnak, mintha agyon lennének locsolva. Egyik fajta alatt sem állhat a víz, mert kirohadnak. Ha bizonytalan vagy az öntözéssel kapcsolatban, szúrj a cserépbe egy hurkapálcát, és rendszeresen ellenőrizd, hogy nedves-e. Ha már csak egy kicsit nedves, vagy száraz (attól függően, hogy az adott faj igényli-e, hogy kiszárítsd a közegét, vagy inkább a folyamatosan nyirkos talajt keveli), lehet öntözni!


2. Hogyan párásítsam az orchideám környezetét?

1. Spricceléssel:
 • Csak akkor alkalmazd, ha az orchideád nem virágzik! 
 • Olyan szórófejes flakont használj, amelyik porlaszt! Így a vízcseppek nem ülnek ki a levélen, nem folynak a hajtáscsúcsba, és mivel könnyen felszárad, nem okoz rothadást sem.
 • Csak távolról spricceld a növényt, hogy a vízcseppek ne, csak a finom pára jusson el hozzá!
 • Csak reggel spriccelj!

2. Párologtató tálcával:
 • Egy tálcába kavicsot teszel, felöntöd vízzel és ráteszed a kavics tetejére az orchideát úgy, hogy a cserép alja ne érjen a vízbe (érdemes alátétet használni).
 • Tálca helyett a célnak megfelel nagyobb méretű kaspó, vagy balkonláda (ne legyen lyukas az alja) is.
 • Kis edényekben is lehet vizet tenni az orchideák közé, a lényeg, hogy minél nagyobb felületen párologjon belőlük a víz.
 • Az agyaggranulátumot nem ajánlom kavics helyett, mert úszik a vízen, ezért instabil. Lehet vele kísérletezni, de nekem nem jött be.
 • A kaviccsal teli tálcát fix helyre tedd, mert macerás mozgatni. a Kavicsok nehezek, így egy műanyag tálca könnyen eltörhet, ha kaviccsal megrakva pakolászod.

3. Más növényekkel:
 • A levéldísznövények, különösen a páfrányok aktívan párologtatnak, ezért tehetünk néhányat az orchideák közelébe. 
 • Jól kombinálható a párologtató tálcával és a spricceléssel. A páfrányok is szeretik a reggeli spriccelést, de nekik nem okoz gondot, ha kiül rajtuk a víz, viszont ha elpárolog róluk, annak a közelben lévő orchideák is örülnek. Figyelni kell arra, hogy az ilyen növényekről nem csöpögjön a víz az orchideák hajtáscsúcsába.

  4. A terasz fellocsolásával:
  • Nyáron (különösen kánikula idején), amikor kint vannak a növények, érdemes reggel és este fellocsolni a teraszt, hogy egy kicsit lehűtsük a levegőt. Ha a földön vannak az orchideák, vigyázzunk: a felcsapódó víz is mehet rossz helyre, s ezzel rothadást okozhat. Én a csigák miatt sem teszem az orchideákat a földre.

  5. Párásító berendezéssel:
  • Többféle párásító készüléket is lehet vásárolni, különösen télen van nagy haszna. A készülék kiválasztásakor vegyük figyelembe a szoba méretét. A párásítót ne tegyük közvetlenül az orchideák mellé! Nem az a lényeg, hogy párában ússzanak a növények, hanem az, hogy a szoba levegőjének nőjön a páratartalma.


  3. Mikor kell átültetni az orchideákat?

  Tavasszal, vagy kora nyáron érdemes, de csak akkor, ha nem virágoznak. Sürgős esetben (pl. leesett a polcról,  beteg, vagy csak épp most virágzott el) az év többi napján is átültethetők.


  4. Ültethetem általános virágföldbe az orchideámat?

  Van 1-2 orchidea (bár ezek kertészeti forgalomban ritkák), melyeket valóban virágföldbe (bár nem általánosba) kell ültetni, de a legtöbbjüknek speciális orchidea "föld", közeg való, ami főként fakéregből, tőzegből, komposztból, perlitből és sphagnum mohából áll. (Az összetétel és az arányok márkánként jelentősen eltérnek. A lényeg, hogy a közeg darabos, szellős és laza legyen.)


  5. Az orchideám nem áll meg rendesen a cserépben, mit tegyek?

  A legtöbb orchidea - különösen a Phalaenopsis -, nem áll meg szimmetrikusan a cserépben. Ennek az az oka, hogy többnyire epifita növényekről van szó, melyek a fákról csüngnek lefelé. Ezért normális, hogy megdőlnek, az egyik irányba nőnek, stb. Ha emiatt már túlságosan borulékony az orchidea, átmenetileg tegyük egy kaspóba, hogy ne tudjon felborulni, majd ha aktuális lesz, ültessük át egy nagyobb, stabilabb cserépbe. A cserép aljába tehetünk 1-2 cm kavicsot, ez fokozza a stabilitást.


  6. Miért nem virágzik az orchideám?

  Nem vagyok látnok, de több oka is lehet:
  • fényhiány (nem csak virágzás előtt közvetlenül, hanem a növekedési szakaszban is megfelelő mennyiségű fény kell az orchideáknak),
  • nem megfelelő öntözés (vannak fajok, amik eltérő öntözést igényelnek közvetlenül virágzás előtt, mint a növekedési szakaszban),
  • nem megfelelő tápoldatozás (a nitrogéntúlsúlyos tápok nem a virágzást, hanem a növekedést segítik),
  • hideghatás hiánya (fajtaspecifikus),
  • stb.


  7. A virágszáraknak egyenesen kell állniuk?

  Nem, a virágok csüngnek, lekonyulnak, ezért szokták a kertészetekben kitámasztani a szárat. De, ha nem támasztjuk ki, akkor sem szabad letörniük. Viszont, ha eldől a cserép, vagy valami éri a növényt,  a virágszár könnyebben eltörhet, mint kitámasztva. De nem törvényszerű.


  8. Levághatom a lepkeorchideám virágszárát?

  Igen, le. Addig, amíg a virágszár zöld, nem érdemes levágni, mert ugyanaz a szár újra virágozhat, vagy kis növényeket nevelhet. De, ha mégis levágjuk a zöld virágszárat, akkor sem követük el szentségtörést, nem figyeltem meg azt, hogy befolyásolná a következő virágzást.


  9. Miért sárgul az orchideám levele?

  Több oka is lehet.
  A leggyakoribb az, hogy az alsó levelek közül az egyik, vagy mindkettő elsárgul, végül leválik a növényről. Ez természetes folyamat, ne aggódjunk miatta.
  Napégés következtében is sárgulhat, világosabbá válhat a levél, súlyosabb esetben kifehéredhet, vagy bebarnulhat, esetleg kilyukadhat. Sajnos ezzel nem tudunk mit kezdeni, csak megelőzni lehet. A beteg, sérült levelet a növény idővel le fogja dobni.
  Különböző megbetegedések (pl. vírusos), vagy tápanyaghiány jele is lehet a sárga levél.


  10. A lepkeorchideám leesett a helyéről, a virágszára és több levele is megtört, mit tegyek?

  Ami zuhanásos baleseteknél leginkább problémát okoz, az az, ha a nedves közeg bekerül a levélhónaljakba, s ott később rothadáshoz vezet. Ezért érdemes minden levélhónaljat átnézni és puha ecsettel kipiszkálni a bejutott közeget. Ha a közeg nagyon nedves volt, mert a növény nem rég lett meglocsolva, akkor piszkálás után érdemes finoman odanyomkodni száraz vattát, s felitatni a nedvességet. A lepkeorchideák nagyon strapabírók, a növény ki fogja nőni a zuhanást, idővel ledobja a sérült leveleket és hozza az újakat. Ha több helyen megtört a virágszár, akkor lehet, hogy az hamarosan le fog száradni, mert most másra kell a növénynek az energia. Szóval azon kívül, hogy így nem mutat olyan jól, különösebb baja valószínűleg nem lesz. A megtört/letört leveleket érdemes éles ollóval elvágni úgy, hogy szép, egyenletes felületet kapjunk, s szórjuk be egy kis fahajjal a sérülést (ez fertőtlenít).


  11. Beteg az orchideám, mit tegyek?

  Olvasd el az alábbi bejegyzéseket, ha nincs benne a válasz, akkor írj e-mailt és csatolj a beteg növényről néhány jó minőségű fényképet és megpróbálok segíteni.


  12. Tényleg nem szabad locsolni a Dendrobium nobilét a virágzásra való felkészítés alatt?

  Tényleg. És még van néhány faj (pl. a Cattleya), amelyiknél jelentősen vissza kell fogni a locsolást, bár nem ennyire drasztikusan.


  13. Dendrobium nobile orchideámat nem tudom hűvös helyre tenni. Ha meleg helyen hagyom és nem locsolom, akkor is virágozni fog?

  Attól függ, hogy mennyire meleg az a hely. 18°C alatt már érdemes vele próbálkozni, de ha drasztikusan romlik a növény állapota (nem csak a levél sárgul, hanem a bulba is, összetöpped, stb.), akkor érdemes meglocsolni. 20°C felett nem érdemes sanyargatni a növényt, mert kiszáradhat.


  14. Vettem/kaptam egy virágzó Dendrobium nobilét. Akkor most nem kell locsolni?

  De, locsolni kell. Csak a bimbók megjelenéséig kell szárazon tartani a növényt.